piątek, 2 maja 2014

Green Love

Uwielbiam zielone warzywa! Nie umiem wyobrazić dnia bez nich, ponieważ mają bardzo dużo właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Postaram się trochę o nich opowiedzieć z tego co się doczytałam lub usłyszałam. ( nie jestem dietetykiem, ani innym specem, a wiedzę zdobywam poprzez moją ciekawość :))

Brokuły:
- posiada związki, które pobudzają w komórkach procesy zwalczania wolnych rodników
- pobudzają produkcję enzymów w wątrobie, które usuwają związki rakotwórcze
- regenerują układ odpornościowy
 MAŁA UWAGA: nie gotujmy zbyt długo naszego kochanego brokuła, ponieważ wtedy traci swoje cenne właściwości

Groszek Zielony:
- źródło błonnika i białka
- dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego
- pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi
MAŁA UWAGA: nie powinny spożywać go w dużych ilościach osoby cierpiące na kamicę nerwową

Kapusta:
- korzystnie wpływa na procesy trawienne
- liście jej pomagają w gojeniu się ran, obniżeniu temperatury ciała
- siarka w kapuście poprawia wygląd naszych włosów, skóry i paznokci
MAŁA UWAGA: kapusa w połączeniu z ciężkostrawnymi potrawami sama staje się ciężkostrawna

Zielona papryka:
- reguluje przemianę materii
- pomaga obniżyć ciśnienie krwi
- poprawia odporność

Ogórek:
- w 90% składa się z wody (czyli mile widziany w diecie)
- jego sok odtruwa organizm
MAŁA UWAGA: nie powinniśmy łączyć go z warzywami, w których znajduje się witamina C, ponieważ ogórek ją zniszczy

Seler naciowy:
- niskokaloryczny
- pobudza przemianę materii
- usuwa szkodliwe produkty z organizmu
- korzystnie wpływa na układ odpornościowy

Szpinak:
- reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie
- zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc
- pomaga w zwalczaniu anemii

Sałata:
- obniża poziom cukry i złego cholesterolu
- poprawia pracę układu pokarmowego
- przeciwdziała zaparciom
- ma właściwości moczopędne

A więc jedzmy naszych kochanych zielonych przyjaciół, niech znajdą się w naszym codziennym jadłospisie :)

Koktajl z ogórka, szpinaku, sałaty, marchwi i jabłka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz